Hoe bepaal ik de hoogte van mijn eigen risico?

Het hebben van een basisverzekering in Nederland is een verplichting. Deze regel is actief gezien het feit dat iedereen in aanmerking komt voor basiszorg. Het hebben van een basisverzekering wil echter niet zeggen dat je ook daadwerkelijk alle zorgkosten vergoed krijgt. Kijk daarom goed naar welke zorg vergoed wordt binnen jouw basispakket. Naast het hebben van basiszorg heb je ook nog het eigen risico. Een eigen risico is ingesteld zodat je zorgkosten lager zijn mocht je zorgvraag hebben. Maar hoe zit dit nou precies en hoe bepaal je de hoogte hiervan? Lees gauw verder want in deze blog lees je het! 

Hoe is het eigen risico in Nederland geregeld? 

Het minimumbedrag van het eigen risico in Nederland is €385,-. Wanneer je zorgkosten maakt moet je deze €385,- zelf betalen. De kosten die hier bovenop komen zijn voor jouw verzekeraar. Uiteraard moet je hier ook goed kijken welke voorwaarden hier aan te pas komen. Elke zorgverzekeraar heeft weer andere uitzonderingen, toch zijn er een aantal waar het eigen risico niet voor geldt.  In de meeste gevallen zijn dit:  

  • Zorg bij de huisartsen 
  • Kraamzorg 
  • Zorg bij chronische ziekten 
  • Zorg bij kinderen tot 18 jaar 
  • Zorg en reiskosten bij orgaandonaties 

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het eigen risico 

De regelgeving betreft het eigen risico verandert continu. In de tweede kamer zijn er dan ook verschillende visies over de wetgeving van het eigen risico. De ene partij ziet dit als een verkapte premie terwijl andere partijen dit weer zien als een waardevolle manier om zorg te weren. Kortom er zou een wijziging kunnen komen in de regelgeving van het eigen risico sinds de uitslagen van de verkiezingen van de tweede kamer.  

Waar sluit ik mijn eigen risico af? 

De regel is voor nu simpel. Hoe hoger je het bedrag van het eigen risico zet, hoe minder je op maandbasis hoeft te betalen. Uiteraard is het risico hier echter wel dat, mocht je wel een zorgvraag hebben de kosten voor jou hoger kunnen uitvallen dan als je het eigen risico op €385,- houdt. Een eigen risico kun je het beste afsluiten doormiddel van zorgverzekering vergelijken. De beste zorgverzekering die bij jou past is natuurlijk afhankelijk van jouw eisen, geld en service. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *